foto van de gîte, Mon Cabanon

B&B: Chambres d’hôtes, voor erbij…

In den beginne…. Is dat natuurlijk precies het principe van de chambre d’hôte! Een kamer die over was in het huis, op de boerderij, die verhuurd werd aan passanten. Zo leverde de kamer nog iets op. Ongetwijfeld de belangrijkste reden om de kamer te verhuren, maar het bood ook de mogelijkheid om in contact te komen met andere mensen. Dat gaf wat vertier op het stille platteland. En ook een bepaalde trots, omdat het gewone, harde leventje op de boerderij belangstelling kreeg van ‘stadse’ mensen! Een echte uitwisseling vond er vaak plaats.

Torenkamer

Zo hebben we zelf een keer, op de zoektocht naar een huis om onze chambres d’hôtes te vinden, geslapen in een kasteel! Geen schitterend kasteel met mooie tapijten en kroonluchters, meer een soort van ‘maison forte’, een heel alleenstaande herenboerderij met torens ter verdediging. De bewoners waren nog steeds erfgenamen van de oorspronkelijke bewoners en waren nog steeds boeren. Ze hielden koeien en geiten en kippen in de stallen en de landerijen van het kasteel. De boerin werkte niet meer mee op het bedrijf en voelde zich vaak een beetje eenzaam, als alle mannen aan het werk waren, en afgelegen van alles.

In 1 van de torens heeft ze 2 gastenkamers gemaakt en ontvangt ze gasten op doorreis, zoals wij. Er was alleen ontbijt en voor een restaurant moest je een eindje rijden, dus de mensen bleven nooit lang. Geen enorme business dus, maar de dame in kwestie vond het heerlijk om te ontvangen en uit te wisselen met al die ‘vreemdelingen’. Dat gaf haar de jus aan haar anders zo vlakke leven. En een klein zakcentje voor andere plezierige dingen.

We hebben het daar prima gehad voor 2 nachten, door haar verhalen veel geleerd over de streek (en besloten het iets zuidelijker te zoeken) en het mes sneed dus heel gelijk aan twee kanten!

Professioneel

Tegenwoordig hebben we vaak een heel ander beeld van chambres d’hôtes, het beeld van de chambres d’hôtes zoals ik ze ooit had. Waar het ontvangen van gasten je hoofdactiviteit is en waar jij van moet rondkomen.

In mijn geval was dat een chambres d’hôtes op 4 sterren niveau, met luxe kamers, hoog comfort, hotel-service, table d’hôtes, zwembad, en dat alles in een prachtig kader. Voor vakantiegangers die op zoek waren naar EN alle comfort van een luxe hotel EN de kleinschaligheid, gastvrijheid en gezelligheid van een gastenkamer.

Wereld van verschil

Beiden heten ze chambres d’hôtes, maar wat een wereld van verschil! Voor de gasten en voor de eigenaren! Want een professioneel gastenverblijf, laten we wel wezen, is een professioneel bedrijf! Dat doe je er niet eventjes bij! Dat is een dagtaak, minimaal voor 2, maar vaak met personeel, op zijn minst een huishoudelijke hulp. Marketing, boekhouding, personeelsadministratie, het komt er allemaal bij kijken. En dus ook een slimme juridische en fiscale bedrijfsstructuur. En wet- en regelgeving, vergunningen, veiligheidsvoorschriften, etc.

Dit is dus een heel ander verhaal dan een overgebleven kamer aan passanten aanbieden…

Bont scala

In de praktijk komen we een bont scala tegen van allerlei vormen ergens tussen die ene kamer over en een daadwerkelijk professioneel gerund bedrijf. Ieder heeft er zo zijn eigen idee over.

Als gast kom je zo’n beetje van alles tegen en je kan dus blij verrast worden of een hele grote teleurstelling moeten verwerken.

En als jij zelf plannen hebt om een chambre d’hôtes te beginnen, waar doel jij dan op?

Dagtaak

Wat ik heel veel tegenkom is dat mensen te gemakkelijk denken over het hebben van een chambre d’hôtes, dat ze het eigenlijk toch echt wel zien als iets er bij. Maar wel de inkomsten ervan rooskleurig inzien en bovendien echt nodig hebben. Om er vervolgens achter komen dat het heel veel werk is om die inkomsten ook daadwerkelijk te halen. Als je dan denkt iets erbij te doen en het blijkt een dagtaak… dan kom je snel van een koude kermis thuis. En hoe goed lukt het dan nog om je werk en je gasten leuk te blijven vinden?

Droom financieren

Wat ik daarnaast ook veel zie is dat mensen ontvangen van gasten alleen als een inkomstenbron zien en voorbij gaan aan het aspect van ontvangen en uitwisselen. Omdat ze dat eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden. Voor hen is het puur een manier om hun eigen droom om in een ander land te wonen te kunnen financieren. Er is dan eigenlijk geen sprake meer van gastvrijheid. Met als keerzijde (het mes snijdt hier ook aan 2 kanten) dat geen van beide er dat extra plezier aan beleeft. Deze vorm van gasten ontvangen eindigt dan ook vaak in een desillusie en absoluut niet tot de verwachte inkomsten.

Gîte, voor erbij

Mijn Chambres d’hôte heb ik niet meer. Ik heb nu een gîte, voor erbij. Voor mij een financieel extraatje en veel minder werk dan 5 gastenkamers, table d’hôte en een zwembad. Voor mijn gasten nog steeds een volwaardige vakantie! Over kwaliteit en vooral gastvrijheid valt met mij wederom niet te twisten. Met dezelfde liefde en energie heb ik de gîte gemaakt en ingericht, met dezelfde liefde en energie doe ik de schoonmaak en maak ik de bedden op en met dezelfde liefde en energie ontvang ik mijn gasten en sta ik voor ze klaar!

Gastvrijheid

Gastvrijheid is en blijft de allerbelangrijke factor in het succesvol exploiteren van een kamer- of huisjes-verhuur, of je het nou voor er bij doet of als professionele activiteit!

In een volgend blog (of wie weet wel vlog) geef ik je mijn definitie van gastvrijheid!

Na de zomer start ik een online cursus voor ‘gastvrijheidsondernemers’ in spé! Wil jij ook weten hoe je succesvol een gastenverblijf kunt exploiteren? Waar jij en je gasten evenveel van kunnen genieten? Dat jouw ‘place to be’, ‘the place to be’ wordt?

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs, vlogs en andere nieuwtjes?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!