B&B : Oefening baart kunst

Ik heb dit jaar weer eens behoorlijk geïnvesteerd in zelfontwikkeling, want de tijd dat ik in loondienst was, is de wereld toch weer een beetje veranderd. En qua social media en webmarketing liep ik toch behoorlijk achter. Waarschijnlijk ben je bij dit blog terecht gekomen via facebook of instagram, dus daaruit mag je dan misschien opmaken dat ik er in ieder geval iets van geleerd heb.

De kunst afkijken van een ander, de basiskennis verzamelen is het begin van het leerproces. Om jezelf de kunst ook echt eigen maken, moet je aan de slag, oefenen, oefenen, oefenen. 

Koken

Zo kon ik best goed koken voordat ik aan mijn chambres d’hôtes avontuur begon, van mijn ouders geleerd. En dat deed ik ook regelmatig, vrienden uitnodigen, gezellig met zijn vieren of zessen tafelen. En dan probeerde ik steeds iets nieuws en soms was het een groot succes en soms eigenlijk wel een beetje een mislukking. Maar omdat ik steeds iets nieuws probeerde, verbeterde ik me niet in die recepten die niet zo goed gelukt waren. Toen we de chambres d’hotes begonnen waren we zo druk met de verbouwing dat van oefenen voor de table d’hôtes echt geen tijd of ruimte was.

De eerste table d’hôte

En toen kwam die dag. De eerste echte officiële gasten kwamen, mensen die we niet kenden, want geboekt via het reisbureau. De werkzaamheden waren net op tijd klaar, de schoonmaak en inrichting dus ook en veel tijd had ik nog niet besteed aan het nadenken over een menu voor de eerste avond, laat staan voor de hele week. De dag ervoor mijn kookboeken doorgespit, een menu bedacht, boodschappenlijst gemaakt en alles in huis gehaald.

De bewuste dag was sowieso al een bere-spannende dag. Zijn de kamers helemaal klaar, ligt de tuin er netjes bij, zijn we niets vergeten, hoe gaan we de ontvangst doen, wat trekken we aan…. Ik zou bijna vergeten dat ik ook nog moest koken… En daar begon ik dan dus ook veel te laat mee. Want hoeveel tijd kost dat nou eigenlijk, voor 12 mensen koken? En dan drie gangen, en drie gerechten die je nog nooit eerder gemaakt hebt?

Hulptroepen

Gelukkig waren mijn ouders er, dus die kon ik aan het werk zetten om me met alle uitvoerende taken te helpen en die avond zaten we op tijd (weliswaar niet gedoucht) aan tafel, hebben de gasten heerlijk gegeten en niets gemerkt van mijn stress. Maar het slagveld waar we na het eten weer in terecht kwamen in de keuken…. Ik geloof dat we wel tot 2 uur ’s ochtends  nog bezig waren met schoonmaken en opruimen….

En de volgende dag, moest ik opnieuw nadenken over wat er die avond op het menu moest staan.

Ritme en Routine

Na een week kwam daar gelukkig wat meer structuur in en een paar weken later was die structuur ingebakken in ons dagelijkse ritme. Door de beste gerechten steeds weer te herhalen, werd het koken steeds makkelijker en sneller. Oefening baart kunst.

Oefenen

In de winter ben ik vervolgens weer gaan oefenen met nieuwe recepten. We hadden al weer zoveel boekingen van gasten die weer terug zouden komen, dat een beetje vernieuwing wel welkom was. Ook voor mij, want routine is handig, maar als je van koken houdt wil je je ook wel weer eens kunnen uitleven op wat nieuws.

De eerste winter heb ik zoveel recepten geprobeerd die het gewoon niet waren. Te duur, te veel werk, onhandig qua kookgerei (want keer 12), onhandig qua kooktijden…. Maar ook daarvoor gold wederom…

Kunst

Ook het ‘lezen’ van recepten of het zelf bedenken ervan, en dan al van te voren weten dat de smaken bij elkaar passen, de boodschappen goed te doen zijn en de organisatie van het koken overzichtelijk blijft, ook dat werd een kunst, die ik steeds beter beheersde. Winter 2 viel nog maar 2% van de gerechten af na de test.

Wijnstreek

De chambres d’hôtes lag midden in de Côtes du Rhone, Vinsobres, Cairanne, Gigondas, Vacqueras, Chateauneuf du Pape. Dan serveer je toch geen tafelwijntje bij je zorgvuldig gekozen maaltijden.  Nou wist mijn echtgenoot al een heleboel van wijn voor we vertrokken, maar ook op dat gebied viel er nog wel het een en ander te leren, ook wat de manier van aanbieden betreft.

Na wat experimenten met een wijnarrangement, bleek dat de meest succesvolle formule te zijn. Met iedere gang een andere wijn! Een wijn die paste bij het gerecht! En dus hadden we een wijnkaart nodig die zo uitgebreid was dat ook de gasten die 2 weken bleven toch niet elke keer dezelfde wijnen weer zagen terugkomen, maar juist heel veel verschillende wijnen konden proeven tijdens hun verblijf.

Klus

Dat was weer een mooie klus voor de winters. Die wijnen gaan selecteren die ook goed bij de gerechten pasten. Veel caves bezoeken, proeven en testen bij het gerecht! Soms hadden we wel 5 flessen op tafel staan als ik een nieuw gerecht had gemaakt. Proeven kon ik wel, maar dan ook nog in de juiste termen aangeven en beargumenteren wat je proeft en waar dat bij past….

Maar ook die kunst beheersten we al weer snel als geen ander. Appellations, cépages, assemblages, accords mets et vins, millesimes… en alle termen om de smaken te beschrijven en te onderscheiden, een zuurtje en een vetje, rijp fruit en champignons, of drop, vanille en paardestal…. Als volleerde wijnproevers werden we zelfs uitgenodigd bij de caves als ze een nieuw jaar of een nieuwe cuvée uitbrachten.

Gebrek aan oefening

En wat als je niet meer oefent…. Nou, dan verleer je het allemaal weer net zo hard! Alhoewel… fietsen verleer je nooit, toch?

Gisterochtend, ruim 10 jaar later, was ik weer op de wijnuniversiteit van Suze la Rousse. Ik had een wijnproefcursus cadeau gedaan aan een vriend, om er samen heen te gaan. Al die jaren niet meer geoefend… Want hoe vaak maak je nog een echt goede wijn open en bespreek je die in een gewone huis- tuin en keuken situatie? Dan drink je wel eens een wijntje (of 2 ;-)), maar echt proeven?? En de druivensoorten nog (her-)kennen?

Als een beginner zat ik weer in de schoolbanken en de eerste wijn in het proeflaboratorium zat ik er dus ook even helemaal naast…. Maar tot mijn verbazing kwam het daarna toch wel weer naar boven, ik was de kunst niet helemaal verleerd.

Dus ik ben blij dat ik dit cadeau bedacht had. Voor mij was het een super opfriscursus.

En vanaf nu dus maar weer wat vaker oefenen…

 

Wil je niet alleen leren door oefenen, maar eerst van mij de kunst af kijken? In oktober start ik de online training ‘genieten met gasten’ waar ook het menu en de organisatie van de table d’hôtes (en uiteraard de hele overige organisatie) uitgebreid aan bod komen! Meer weten? Schrijf je hier in en dan ontvang je binnenkort alle informatie!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie