B&B: sterren

Let jij op het aantal sterren als je op vakantie gaat? Wat betekenen die voor jou? En let je dan op de officiële sterren of op de evalutaties van gasten die er al gelogeerd hebben?
En als je zelf verhuurder bent of zou zijn, hoe zou je er dan tegen aan kijken? Ik deel mijn verhaal met jou, ter lering ende vermaeck!

Loueur en meublé non professionnel

Ik heb nu mijn ene gîte, mijn tot vakantiehuisje verbouwd wijngaardhutje, Mon Cabanon. Omdat ik er maar 1 heb en het verhuren niet mijn hoofdactiviteit is ben ik officieel een ‘loueur en meublé non professionnel’. En omdat ik onder een ‘plafond’ van verdiensten zit (dit jaar is dit plafond vastgesteld op 32.900 Euros) val ik voor de belasting in het stelsel van de ‘micro-entreprise’. Dit betekent dat je je inkomsten moet declareren en in plaats van kosten af te trekken krijg je een standaard aftrek van 50%.

Maar, en daar komt het onderwerp van deze blog om de hoek, als je een ‘classificatie’ hebt, mag je 70% aftrekken! En dat is natuurlijk de moeite waard.

Classificatie

Wat houdt zo’n classificatie nu in. Nu wordt het even een beetje technisch…

Je kan kiezen om je aan te sluiten bij een organisatie van verhuurders, zoals bijvoorbeeld gîtes de France of Clévacances. Zij bieden de classificering aan en je wordt dan gelijk ‘lid’, je komt bij hen op de site, kunt van hun boekingssysteem gebruik maken en je krijgt een mooi bordje voor op de deur met de naam van de organisatie en het aantal sterren of ‘épis’ (korenaren) dat je huisje waard is. Uiteraard tegen ofwel een lidmaatschapsbedrag en/of een commissie op elke verhuur die dankzij hun bemiddeling tot stand is gekomen.

Daarnaast kun je ook onafhankelijk geclassificeerd worden. In dat geval moet je contact opnemen met een gecertificeerde VVV of een privé-bureau, of 1 van de eerdergenoemde partijen, die ook voor niet leden voor een commercieel tarief alleen de classificering kunnen doen.

In mijn geval kwam ik terecht bij een privé-bureau, aangezien er geen enkele VVV in mijn buurt gecertificeerd was en ik geen zin had in de ‘bijbedoelingen’ van de andere partijen.

Chambres d’hôtes

Nu wil ik eerst even kwijt dat ik, als het niet om het belastingvoordeel was gegaan, ik nooit dit proces in gang zou hebben gezet. Toen wij de chambres d’hôtes nog hadden is dit systeem ingevoerd.

Om het beeld te schetsen: Wij verdienden het 10-voudige van de gemiddelde chambres d’hôte bij ons in de buurt, wij zaten in de zomer voor 99% vol en over het jaar 75%. Dat is veel!

Ergens in het vierde jaar kregen we visitatie van de VVV want we moesten geclassificeerd zijn om op hun site vermeld te kunnen blijven. Ze sloegen stijl achterover. We waren absoluut de mooiste en best gerunde chambres d’hôtes van de hele regio. Maar helaas, we waren volgens hun systeem net 2 sterren waard! Wij hebben zonder enige rancune geweigerd om op hun lijst te komen, ook niet als niet-geclassificeerd. Uiteindelijk hadden we al nooit een reservering via hen gekregen maar voor de vorm betaalden wij ieder jaar wel braaf onze bijdrage voor de toeristische ontwikkeling van de streek. Die waren ze nu ook kwijt. Wij wilden trouw blijven aan onze eigen kwaliteitsmaatstaven, normen en waarden.

Belastingvoordeel

Maar goed, nu dus voor de belastingvermindering…. Een hele aardige dame, die al gelijk toen ze boven kwam in het slaapgedeelte begon te zweten en te stotteren… Vanwege het schuine dak zag ze de bui al hangen… het oppervlakte van de slaapkamer voldeed niet aan de norm… Schoenen uit, op de bedden gekropen met haar meetapparaat… Nou, als ze nu even zus en even zo mat, kon ze er wel 1 ster uitpersen… oef, gered! Want uiteindelijk was dat waar ik het voor deed, want het aantal sterren maakt niet uit voor de belasting, maar je moet er wel minstens ééntje hebben.

Maar dat was uiteraard niet het enige criterium, dus ze ging verder…. En ze sloot haar bezoekje af, dat ze nog even in beraad ging wat ze voor me kon doen. Want zelden zag ze zulke schone, goed en smaakvol ingerichte huisjes, met zoveel aandacht voor comfort en vakantieplezier… ze schaamde zich dat ze me met 1 ster moest afschepen.

IJdelheid

Uiteindelijk kreeg ik bericht. Ze had haar best gedaan, maar dan moest ik ook nog even mijn best doen. Als ik zou zorgen voor een strijkplank, strijkbout, fôhn en broodrooster, zou zij me 2 sterren geven!

Helaas ben ik toen toch gezwicht, uit ijdelheid, voor de 2e ster. Helaas, want nu heb ik dus nog wat aankopen moeten doen (terwijl de wasmachine al vrijwel niet gebruikt wordt ?) en betaal ik bovendien meer toeristenbelasting omdat ik 2 sterren heb ;-(.

En dat terwijl ik het alleen maar voor de belasting doe. Ik sta niet ingeschreven bij de VVV en zal mijn 2 sterren ook nooit afficheren.

5 sterren

Ik afficheer liever dat ik op AirBNB een superhost ben, al voor de derde keer, omdat ik 100% 100% tevreden klanten heb sinds ik ben begonnen. 5 sterren en bovenaan in de lijst!

Tja, nu heb ik spijt van mijn ijdelheid. Maar van de extra korting op mijn belasting word ik dan wel weer blij ?.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie