Bescheidenheid siert de Nederlander

maar niet de Airbnb host

Bescheidenheid siert de mens zeggen we in Nederland. En dat zeggen we dan ofwel met valse bescheidenheid ofwel met bescheiden trots. Nog zo’n overblijver van onze Calvinistische opvoeding. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
En nee, dit is geen kritiek, want ik ken er nog één, mezelf. Zo vals bescheiden als maar zijn kan.

Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste superhost onderscheiding kreeg van Airbnb. In een blog schreef ik:

Gisteren ontving ik het bericht van AirBnB dat ik mezelf vanaf nu ‘superhost’ mag noemen. Ik moest daar wel om lachen, lekker Amerikaans en ik zag mezelf al met een capeje om door de lucht vliegen. Superhost at your rescue!

Dat was de eerste keer dat ik de superhost status kreeg en dat nog grappig vond. Intussen weet ik beter. Zo Amerikaans overdreven als het lijkt, het begint erop te lijken dat alleen wij Nederlanders daar moeite mee hebben. Om onszelf een beetje op de borst te kloppen. En onder Nederlanders gaat die vlieger nog wel op, maar hey… We’re global now!

Met de huidige globalisering, met miljoenen Nederlanders die in andere landen wonen, als sinds de zondvloed de hele wereld over reizen, voor werk, voor vakantie, wordt het misschien eens tijd dat we ons ook wat meer global gaan gedragen.

Want weet jij, als host of als gast, wel hoe belangrijk die superhost status voor het werven van nieuwe gasten is, wat een super krachtig marketingtool dat is! Het feit dat je superhost bent betekent dat je gasten met goed vertrouwen bij je reserveren. Zoals ik, als ik via Airbnb op reis ga, ook echt alleen bij een superhost wil verblijven. En ik ga nog wel eens via Airbnb op reis, want een leuk bijkomend gegeven van lang genoeg superhost zijn, is dat je af en toe een centje toe krijgt om uit te geven bij een andere airbnb host. Ja, een beloning! (ook zo lekker Amerikaans) Omdat ze echt blij zijn dat je hun merk en hun community van hosts en gasten zo positief beïnvloed! Maar ik zal je zeggen, ik vind dat dus hartstikke leuk! En ik doe er alles aan om mijn status te behouden. En weet je,

IK BEN ER HARTSTIKKE TROTS OP!

Wat nou, valse bescheidenheid. Ik verdien dat gewoon!

Goed, 1 schaap over de dam. Nu de rest nog! Want de constatering is, en die kom ik eigenlijk wel in alle nationale en internationale communities van gastenverblijven tegen, dat de bescheidenheid van onze Nederlandse gasten en ja echt alleen onze Nederlandse gasten, ons wel eens heel duur kan komen te staan!

Wat zien we namelijk regelmatig in de evaluaties van onze Nederlandse gasten? Na een hartverwarmend afscheid…

Wat hebben we het fijn gehad, hoe super was het huisje, hoe prachtig ingericht, comfortabele bedden, heerlijk dat romantische haardvuur, super tips over de omgeving, super ontvangst, je bent zo’n lieve vrouw… Echt we kunnen dit aan iedereen aanraden…

lezen we de evaluaties op de airbnb site, even lovend! We zijn trots, het is ons weer gelukt. Die vakantie, dat verblijf, wederom met een gouden randje!

Maar als we naar onze ‘sterren’ kijken, is het vaak even slikken… 4 van de 5!
Hartstikke netjes natuurlijk, een prachtige 8 voor ons harde werk. Daar waren we vroeger op school heel erg blij mee.

Maar nu niet! Ik vind het echt naar om te zeggen, maar nee, die 8 baart mij, en mijn collega’s, ernstige zorgen. Voor mijn superhost status heb ik namelijk gemiddeld een 4,8 nodig, ofwel een 9,4! Op de 6 individuele criteria, plus de ‘overall’ beoordeling. En dat is inderdaad heel erg hoog! Maar van andere nationaliteiten krijg ik die met gemak.
Zelf ontvang ik meer andere nationaliteiten dan Nederlanders en ik kan die lage scores nog wel uitmiddelen. Maar ik heb dus ook al geluiden gehoord van hosts die om die reden liever geen Nederlanders meer over de vloer krijgen. Nou, veel gekker moet het toch niet worden, lijkt mij.

Ons ben sûnig, ook op dit vlak. Maar mogen we daar echt nog trots op zijn?

Zullen we,
als we het echt super fijn hebben gehad ergens, als we in woord en gebaar belijden dat we het helemaal perfect vonden, als we het aan iedereen zouden aanbevelen om er heen te gaan, als we graag weer zouden komen, als we de gastgever het gunnen om nog lang en gelukkig de accommodatie aan te bieden,
zullen we dat dan ook laten blijken in een uitmuntend, een 5 sterren, een dikverdiende 10!

Uiteraard alleen als je vond dat het zo goed was. Want concurrenten die het niet goed doen en toch een 10 krijgen hebben we ook niets aan.
En nog iets… Als er dan iets is wat je niet zo fijn vindt… Laat je het ons weten zodra je dat vindt? En niet pas achteraf, in de evaluatie? Zodat we er nog iets aan kunnen doen? We zijn tenslotte ook mensen en zien ook wel eens wat over het hoofd.

We hebben die superhost status niet voor niets. We hebben die omdat wij in eerste instantie onze gasten ontvangen vanuit passie en liefde voor onze gasten en ons vak. En in de tweede plaats voor het geld. En dat hebben we ook gewoon nodig om ons vak op deze manier te kunnen uitoefenen.

Wel liefdewerk, geen oud papier.

N.B. Dit verhaal gaat over Airbnb (omdat dat mijn verhaal is), maar deze vlieger gaat op voor alle reserverings-platforms, zelfs de Nederlandse…