Werken op vakantie

Ik woon op vakantie en aangezien ik meestal thuis werk, werk ik dus ook op vakantie. Maar gisteren had ik weer een bijzonder werkdagje op vakantie! Ik mocht namelijk naar een prachtige plek in de Ardèche voor een kennismaking met Nederlanders die hun huis daar willen verkopen.

Woon-werkverkeer

Het is voor mij niet naast de deur, maar ook dat was geen straf. Met alle herfstkleuren op de bergen en een strakblauwe lucht is de reis alleen al een vakantie op zich. Het laatste stukje was helemaal prachtig! Het huis ligt niet heel ver van een dorp, maar wel op een heel rustige plek, waar alleen een heel klein weggetje naar toe gaat. Mijn GPS had me via een ander dorp, net aan het andere einde van het weggetje gestuurd en wees vanaf daar de verkeerde afslag aan. Ik was volledig lost. Onverharde weggetjes en mijn GPS maar roepen dat ik daar echt in moest. Nu heb ik geen terreinwagen, dus heb ik besloten om maar terug naar dat dorpje te rijden en even te bellen. Ik werd daar netjes opgehaald en naar het huis begeleid. Ik had 1 afslag later moeten hebben. Maar heb dus wel optimaal van de omgeving kunnen genieten.

Paradijs

En eenmaal aangekomen bij het huis was ik direct weer op vakantie. Wat een prachtig plekje, volledig rustig en met een prachtig uitzicht. Een huis in natuursteen met een ‘vigne vierge’, die al aardig op weg was om rood te kleuren. Ik moet absoluut nog eens terug voor foto’s als die helemaal rood is, ik vind dat zo prachtig. Ook binnen was het huis een haven van rust. Mooi opgeknapt, prachtig ingericht en overal bijzondere schilderijen die later van de eigenaresse zelf bleken te zijn.

Instapklaar

Tijdens de rondleiding werd me snel 1 ding duidelijk. Zij hadden deze plek echt helemaal naar wens gemaakt, in hun smaak, alles goed overdacht en met smaak en perfectionisme gecreëerd en ingericht. Dat gold ook voor de tuin. Zij hebben echt hun eigen plek gecreëerd om daar optimaal van hun wonen op vakantie te genieten. De volgende bewoners mogen gewoon 2 linkerhanden hebben, want ze hoeven eigenlijk niets meer te doen, nou ja, die tuin zo mooi houden misschien.

Lunch

Gezien de tijd dat ik daar was en mijn reistijd werd ik gevraagd om tussen de middag te blijven eten. Eenvoudig zei ze nog, maar wel op zijn frans. Een warme maaltijd, met uiteraard het niet te missen glaasje rosé! Mijn vakantie kon niet meer stuk. Bovendien hebben we leuke gesprekken gevoerd, want de wereld blijft klein, we hadden ooit bij dezelfde opdrachtgever gewerkt.

Verkoop

Maar belangrijker uiteraard was het werk, wat ik ook met veel plezier heb gedaan. Ik heb de verkopers uitgelegd wat er bij de verkoop komt kijken, hoe een verkoop mandaat bij een makelaar werkt, wat hun verplichtingen zijn, wat de bijkomende kosten zijn voor zowel hen als de kopers. Ik heb foto’s genomen en de benodigde informatie verzameld om een verkoopdossier te maken. Uiteraard heb ik hen ook uitgelegd wat ik voor hen ga doen en wat de voordelen zijn om met mij te werken.

Wat doe ik, wat doet de makelaar

Ten eerste maak ik mijn eigen taxatie, de prijs waarvan ik denk dat het verkocht gaat worden. Dit alleen als informatie en als ‘ijkpunt’ voor de schatting van de makelaar en ook voor het verloop op het moment dat er biedingen gaan komen. Vervolgens ga ik met de informatie en de foto’s die ik heb verzameld naar de makelaar van wie ik denk dat die het beste dit huis kan verkopen. Met hem of haar zal ik nogmaals het huis gaan bekijken, de verkoopprijs vaststellen in overleg met de verkopers en hen het mandaat uitleggen. Als het mandaat getekend is kan de makelaar zijn werk gaan doen en het huis adverteren en kopers gaan zoeken. Hij of zij doet ook de bezichtigingen. Hier hoef ik in dit geval niet bij aanwezig te zijn aangezien de verkopers daar voldoende goed frans voor spreken en nog belangrijker, gewoon thuis zijn.

Wel zorg ik er samen met hen voor dat in ieder geval een eerste onderzoek met betrekking tot het energieverbruik van het huis wordt gedaan. Dit is verplichte informatie voor de advertentie en moet dus zo snel mogelijk gedaan worden. De overige onderzoeken kunnen wachten tot er een bod komt, maar ook die zal ik afspreken met de betreffende instanties. In dit geval komen daar nog wat meer onderzoeken bij kijken, te weten elektriciteit, lood, asbest, seismische situatie en de septic tank.

Bod

Zodra er een bod komt op het huis, zal ik degene zijn die dit bod met de verkopers gaat bespreken. In de overweging tot acceptatie is namelijk niet alleen de prijs van belang, maar bijvoorbeeld ook opleverdatum of ontbindende voorwaarden en de manier waarop het bod is opgesteld, dat die geen ruimte meer laat voor onduidelijkheden. De verkopers beslissen uiteraard of ze het bod accepteren, maar ik help ze de consequenties te overzien.

(Voorlopige) Verkoopakte

Zodra er een geaccepteerd bod ligt heb ik veel te doen. Zorgen dat alle onderzoeken en rapporten er komen, de benodigde informatie en documenten aanleveren aan de notaris en in eerste instantie de voorlopige koopakte doorspitten op eventuele fouten of onduidelijkheden. Die zijn er eigenlijk altijd wel omdat een akte vaak het resultaat is van knip en plakwerk van eerdere of vergelijkbare aktes. Een foutje is daar zo ingeslopen. Voor de ondertekening neem ik uitgebreid de tijd om de akte door te nemen en toe te lichten met de verkopers. Zodat zij in vertrouwen hun handtekening kunnen zetten. Ook ga ik mee naar de notaris voor eventuele vragen en onduidelijkheden. Doordat ik meega, is een notaris ook verzekerd dat de verkopers alles goed hebben begrepen. Hierdoor zal hij er niet op staan dat de akte door een beëdigd vertaler wordt vertaald. Dat is een dure grap die een vertaling in net zo juridisch Nederlands oplevert maar zonder de uitleg van de achterliggende wetten en redeneringen.

Datzelfde geldt voor het doorlezen en uitleggen van de definitieve akte. Ook dat doe ik uitgebreid en ik ga wederom mee naar de notaris. In de tussenliggende periode houd ik de procedure en deadlines in de gaten, houd contact met de notaris en de verkopende makelaar en zorg dat de verkopers aan hun kant de formaliteiten begrijpen en uitvoeren voor de oplevering. Mocht er hulp nodig zijn voor de verhuizing of andere regeldingen waar het frans wat lastig blijkt, ben ik er voor de verkopers om informatie op te vragen, de telefoontjes te plegen of de brieven te schrijven.

Apéro

En uiteraard doe ik dit met een lach en soms een traan, want meestal leidt de samenwerking tot een mooie relatie en deel ik ook de moeilijke momenten rond het afscheid. Zo kunnen de verkopers in alle rust en vertrouwen hun droom, hun leven op vakantie afsluiten. En die afsluiting doen we samen, op zijn frans, met een apéro en een glas mooie bubbels.